Cât poate să coste un costum?

Mult. Puțin…. Depinde! Întrebarea este firească. Fie că achiziționăm un ceas, o mașină sau o canapea, vrem să stim cât costă, pe ce dăm banii și la ce să ne așteptăm.

Prețul unui costum depinde, în principal, de următorii factori:

A. Țesătura

B. Modalitatea în care este croit (Ready-to-Wear, Made-to-Measure, Bespoke)

C. Locul unde este croit (Londra/ Milano/ București/ Botoșani/ Ruse/ Guangdong)

D. Piața în care se vinde (România/Italia/Elvetia/UK)

Pentru o mai bună înțelegere, îți propunem o exemplificare simplă, porind de la modalitatea de croire. Astfel, costumele se împart în 3 categorii mari:

I. Bespoke

II. Made-to-Measure

III. Ready-to-Wear

COSTUMUL BESPOKE

Beneficii

1. Îți vine “ca turnat”

2. Este croit întocmai după corpul și caracteristicile purtătorului: Maestrul croitor va desena tiparul corpului tau și în funcție de acesta va tăia materialul cu foarfeca și va însăila costumul pentru prima probă

3. Pe o scară 1-10, un croitor dibaci SARTO îți poate asigură o ținută de nota 10

4. Ai posibilitatea de a personaliza cele mai mici detalii: pe lângă opțiunea culorii, țesăturii, modelului, poți alege ajustoare laterale pentru mici fluctuații de greutate fără să mai fie nevoie de curea, buzunare suplimentare, buzunare ascunse, stop-cămașă (element constructiv care împiedica ieșirea cămășii din pantaloni), costume super-light, aerisiri speciale pentru zilele toride, detalii cusute manual, butoniere cusute manual, monograme cusute manual, falduri pentru confort, construcții speciale pentru umeri, spate, piepți etc.

Generalități 

Este vârful priamizii în domeniul croitoriei, fiind considerat un produs de lux
Termenul “bespoke” – utilizat în numeroase alte domenii - originar încă din sec. XV, are înțelesul unui bun sau serviciu gândit și creat exclusiv pentru o persoană anume (denumirea provine de la englezescul “to be spoken for”)

Procesul de confecționare presupune, de regulă, 3 probe: prima probă intermediară – costumul însăilat cu exactitate după tiparul fiecărui client este supus unui număr de 5-15 ajustări pentru a se obține efectul “turnat”, proba la gata și proba finală/ridicarea comenzii.

Detaliile ce diferențiază un costum bespoke de un costum made-to-measure devin vizibile de la o distanță socială relativ mică, de aproximativ 3 metri. Cu toate acestea, impresia generală a ținutei pedante, impecabil realizate va fi creată încă de la momentul pășirii într-o încăpere.
În România există 2 ateliere de croitorie bespoke.

Exemple costuri costum bespoke și recomandări:

SARTO bespoke București
Țesătură Scabal € 300/ml – costum € 1.450
Țesătură Zegna € 450/ml – costum € 2.100

RUBINACCI Napoli
Țesătură Cerruti € 150/ml – costum € 4.500

HUNTSMAN Savile Row Londra
Țesătura Scabal € 300/ml – costum GBP 5.000

BRIONI New York
Țesătura Scabal € 550/mt – € 14.000

COSTUMUL MADE-TO-MEASURE (MTM)

Beneficii

1. Costumul este construit plecând de la o măsură standard și este ajustat în producție pentru tine: un expert vestimentar îți va lua măsurile printr-un etalon în care te încadrezi, iar linia de producție industrială va ajusta tiparul construit automat pentru costumul dorit cât mai fidel posibil

2. Pe o scară de la 1-10, depinzând de particularitățile corporale, un consilier dibaci SARTO îți poate asigura o ținută de nota 10 raport calitate/preț și o ținută de nota 8 în termeni absoluți, comparativ cu Bespoke

3. Posibilitata de a personaliza detalii precum: țesătură, culoare, model, rever, nasturi, construcție

4. Costuri cu aproximativ 30% mai scăzute decât la costumul bespoke

Generalități

În funcție de personalizările dorite, vei deveni purtătorul unui costum special gândit pentru tine;

Procesul de confecționare presupune, de regulă, 3 etape: măsurarea și încadrarea într-un etalon, stabilirea modificărilor de construcție necesare pentru obținerea look-ului dorit, producția și proba la gata a costumului;

Se măsoară 3-5 repere și se ajustează lungimile, circumferințele și anumite repere necesare pentru ca rezultatul să fie cel așteptat;

Etaloanele folosite sunt cele ale măsurilor de bază: 46-48-50-52-54-56 etc, deci produsul nu se pretează pentru corpurile care necesită o construcție anume;

În România există mulți retaileri care comercializează produse made-to-measure, respectiv aproape toți care pretind că produc “pe comandă”.

Exemple costuri costum Made-to-Measure și recomandări:

În piață, nivelul cel mai scăzut al costului unui astfel de costum se situează în jurul pragului valoric de € 500. Cu toate acestea, majoritatea atelierelor de MTM optează pentru țesături medii calitativ, al căror cost se situează în jurul a € 50/mt, astfel încât prețul unui costum se ridică la nivelul sumei de € 600-700.

La SARTO, selecția superioară de țesături (EUR 70/mt) impune un prag valoric minim de 600 Euro. Atelierul nostru colaborează cu o fabrică de renume din Olanda și, împreună, reușim să oferim clienților noștri produse de cea mai înaltă calitate, asigurând o serie de garanții.


COSTUMUL READY-TO-WEAR

Beneficii

1. Achiziționare rapidă

2. Costuri scăzute

Generalități 

Este produsul finit pe care îl regăsim pe rafturile magazinelor mass market

Posibilitate redusă de a aduce modificări și ajustări produsului, întrucât este croit și produs industrial

Număr limitat de culori, modele și mărimi disponibile

Costumul Ready-to-Wear se așează bine pe tipologii corporale standard, în care se încadrează un segment foarte mic din populația masculină. Studiile arată că peste 80% dintre noi au particularități fizice în afara prototipului.

Exemple costuri costum Ready-to-Wear și recomandări:

Tocmai pentru a se adresa unui segment cât mai larg de public, producătorii de costume ready to wear opteză pentru țesături deloc scumpe, variind de la € 5/mt și până la € 15/mt. Poliesterul sau fibrele sintetice sunt des regăsite în compozițiile acestor produse.

Prețul costumelor ready to wear este puternic determinat de numele brandului sub care sunt comercializate, alți factori, precum calitatea materialelor, fiind secundari sau chiar terțiari.

Spre exempul, brandurile Massimo Dutti și Hugo Boss utilizează țesături de calitate similară (EUR 5-10/mt). Cu toate acestea, dacă un costum poartă eticheta primului brand, se poate achiziționa la € 300, un costum Hugo Boss costă dublu.

Asta nu înseamnă că Ready-to-Wear nu pot fi și scumpe: Canali – € 900/costum țesătura nu poate fi mai scumpă de € 20/mt, Ermenegildo Zegna - € 2000/costum, Tom Ford - € 2.500/costum,  Brioni – € 6.000/costum. 

Bineînțeles, brandurile mari ca Brioni, Zegna, Loro Piana, folosesc țesături premium pentru costumele lor, însă prețul de producție față de prețul de retail este în medie x7 - x10.

04.03.2021