Cum arata un costum croit impecabil pentru tine
Participarea la evenimente cu tenta formala le impune barbatilor purtarea unor tinute elegante inca din adolescenta (sau, in unele cazuri, chiar din copilarie). Primul banchet, primul bal de absolvire, apoi nunta, o gala sau o decernare de premii – toate acestea aduc in garderoba unui barbat costumul din doua piese, camasa, cravata si uneori papionul.
A respecta un dress code nu este foarte complicat; practic compui o tinuta din elemente vestimentare obligatorii sau recomandate, disponibile intr-o multitudine de magazine (fizice sau online). Totusi, reusita unei tinute nu vine din “bifarea” elementelor necesare, ci din felul in care vestimentatia aleasa pune in valoare corpul pe care il imbraca.
De multe ori barbatii aleg costume gata facute bazandu-se pe masurile corporale standard, iar rezultatul nu este cel dorit. In consecinta, multi barbati afirma ca nu se simt “in largul lor” in costum, crezand ca stilul formal/elegant pur si simplu nu li se potriveste. In realitate, un costum in care nu ne simtim bine este un costum in care nu aratam bine si care nu ne pune in valoare.
Pentru a alege costumul potrivit este important sa avem reperele corecte atunci cand mergem la proba. Astfel vom sti cum sa evaluam un costum inainte de a decide sa-l cumparam. Iata un ghid concret al elementelor care fac diferenta cand vine vorba de costume:
GULERUL
Atentie la dimensiunea, forma si asezarea gulerului. Cazura, piesa care se imbina cu reverul, trebuie sa fie compusa dintr-o singura bucata, nu taiata. Unele ateliere MTM (made to measure) taie cazura pe din doua pentru a putea apropia gulerul de corp. In croitoria bespoke adevarata, cazura este dimensionata de la inceput corect, iar la proba poate fi apropiata de corp in caz ca este nevoie.
Gulerul sacoului trebuie sa stea apropiat, nu distantat.
REVERUL
In primul rand, reverul trebuie dimensionat conform simetriei corpului. Un rever corect este cel care tine cont de inaltimea purtatorului, de dimensiunea bustului si a umerilor.
Atentie la modul in care se aseaza reverul. Un rever corect este calcat impecabil, dar nu este calcat la dunga, intrucat isi pierde volumul. Un costum adevarat are reverul calcat doar de la 1/3 in sus, partea sa de jos si pana la nasture ramanand in volum.
Atentie la modul in care reverul imbraca pieptul, acesta nu are voie sa stea ridicat de pe piept, ci trebuie sa stea apasat pe piept, fara sa sparga linia acestuia.
UMERII
Umerii trebuie dimensionati corect, pe marimea si forma umarului. Un costum MTM va avea cel mai probabil o dimensiune standard a pernitei umarului, conform fabricii in care este lucrat. Un costum SARTO bespoke permite constructia personalizata a pernitei, motiv pentru care acesta va corespunde formei umerilor si nu va fi nici prea ridicat (umeri drepti), nici prea coborat (umeri lasati).
Atentie la dimensiunea umarului. Un umar prea lung va face capul de maneca inestetic si va fi disproportionat fata de restul corpului, iar un umar prea mic va face sa se vada capul humeral al bratului prin capul de maneca.
O diferenta covarsitoare dintre bespoke si MTM o reprezinta capacitatea atelierului de a construi forma umarului dupa corpul purtatorului. De la asezarea pe umeri pleaca centrarea costumului pe corp.
MANECILE
Orientarea manecilor este facuta direct pe corp la SARTO bespoke, in timp ce la costumul MTM aceasta este facuta in fabrica, dupa tiparul standard. Se poate foarte usor observa un costum corect construit, dupa cum face sau nu face falduri deranjante pe maneca. O maneca orientata prea in fata va face cute pe spate, iar una orientata prea in spate va face cute pe fata. La proba intermediara a costumului SARTO bespoke vom orienta maneca exact asa cum este pozitia corpului, pentru a evita orice falduri si cute deranjante.
Atentie la lungimea manecii. In ciuda faptului ca multe branduri MTM scurteaza maneca de jos de la caputul ei, acest procedeu este unul gresit care genereaza o problema de estetica. O maneca la o lungime corespunzatoare trebuie sa permita camasii sa iasa 1 cm de sub ea, nu mai mult, nu mai putin. Daca este scurtata de jos, butonierele si naturii de la maneca vor fi prea apropiati de capatul acesteia, dand impresia ca sacoul a fost cumparat gata facut si scurtat acasa. Maneca unui sacou bespoke se scurteaza intotdeauna prin ridicare din capul de maneca, operatiune costisitoare ce presupune aproximativ 6 ore de manopera.
Atentie la circumferinta manecii. O maneca prea larga va da impresia ca sacoul nu este pe dimensiunea corpului, o maneca prea ingusta va genera imposibilitate de miscare.
BUSTUL
Bustul este punctul principal in care se uita interlocutorii nostri, motiv pentru care acesta trebuie sa fie dimensionat corespunzator si sa imbrace forma corpului. Bustul poate fi prea mare, situatie in care sacoul nu se aseaza pe corp sau prea ingust, situatie in care reverul va sparge, sacoul va sta ridicat, miscarile vor fi ingreunate.
Bustul poate fi si corect dimensionat, insa constructia formelor sale se poate sa lase de dorit. Spre exemplu, un piept bine dezvoltat, cumulat cu o talie ingusta, va fi aproape imposibil de imbracat corect intr-un costum MTM, intrucat costumul MTM este croit conform reperelor standard ale tiparului de fabrica si nu are zonele construite din aproape in aproape pe corpul purtatorului prin proba intermediara.
Atentie si la accesoriile din interiorul sacoului. Un sacou SARTO bespoke va avea ranforsari din panza cu fire din par de cal, pentru a oferi o constructie impecabila si o forma conform corpului. In costumul MTM se lucreaza cu adezivi, nu cu panze din par de cal full canvas.
LUNGIMILE SI LARGIMILE
Lungimile si largimile sacoului si pantalonilor trebuie sa fie proportionate corpului si dimensionate de la inceput corect. Daca se incearca interventia de lungimi pe un sacou finisat, formele acestuia vor fi compromise. Spre exemplu, rotundul de la poala sacoului este construit de la inceput, motiv pentru care daca se doreste scurtarea acestuia si nu este un costum bespoke nefinisat, acesta nu va mai avea o forma simetrica.
De asemenea, in costumul SARTO bespoke sunt lasate rezerve croitoricesti suficiente pentru a putea interveni pe circumferinte si a putea ajusta largimile fara a compromite costumul.
DUNGA PATALONILOR
In costumul MTM de multe ori dunga de la pantaloni nu este centrata pe mijlocul piciorului si ori sta orientata spre interior, ori spre exterior. La costumul SARTO bespoke dunga de la pantaloni va sta mereu centrata pe mijlocul piciorului.
BUZUNARELE PANTALONILOR
Atentie la cum se aseaza buzunarele de la pantaloni. Acestea vor sta deschise si vor face un fald deranjant, daca dimensionarea si centrarea lor este gresita.
FURCA PANTALONILOR
Pantalonul SARTO bespoke va avea intotdeauna furca dimensionata corect, pentru a nu face falduri deranjante in fata. Atentie la modul in care se aseaza furca pantalonilor, intrucat aceasta zona sensibila poate genera neplaceri estetice.
TURUL PANTALONILOR
Turul pantalonilor construiti gresit va fi prea lejer sau prea stramt, generand disconfort estetic si fizic.
Acum ca ai repere si exemple pentru o analiza obiectiva a costumului, alegerea este pe jumatate simplificata. Pentru garantia reusitei iti recomandam totusi sa mergi pe mana unui maistru croitor si sa optezi pentru un costum croit de la zero special pentru tine.