Ghidul pantofilor bărbătești: modelele casual, business și formale care îți vor pune ținutele în valoare

Pantofii reprezintă una dintre cele mai importante investiții din garderoba unui bărbat, atât din punct de vedere funcțional, cât și din punct de vedere estetic. O pereche de pantofi premium te va face să te simți confortabil pe parcursul întregii zile și te poate ajuta să ai o poziție a corpului corectă și naturală. 

În plus, deși acoperă doar 5% din corp, atunci când vezi o persoană pentru prima dată și o măsori din cap până în picioare, pantofii sunt cei care ies în evidență și contribuie semnificativ la formarea unei opinii legate de aceasta. 

Consultanții SARTO îți pun la dispoziție un scurt ghid care să te ajute să alegi perechea de pantofi adecvată stilului tău și ocaziilor de purtare.

Pantofii Oxford

Pantofii Oxford sunt destinați evenimentelor formale și sunt mai puțin recomandați pentru ținute casual, spre deosebire de pantofii Derby ce permit asortarea lor la ținute de zi cu zi. C aracteristica lor definitorie este modul de închidere. Mai exact, fețele laterale din partea superioară a pantofului sunt cusute astfel încât să se îmbine perfect deasupra căputei, limba pantofului rămânând ascunsă.

Acești pantofi se închid întotdeauna cu șiret, iar atunci când șireturile sunt desfăcute, fețele laterale formează un “V”, cu vârful orientat către vârful pantofului. Pantoful stil Oxford de culoare neagră este considerat cel mai elegant pantof bărbătesc, fiind opțiunea ideală pentru gale, ceremonii și recepții formale. În prezent acest model este disponibil într-o multitudine de culori, de la maro și arămiu la burgundy și bleumarin.

Pantofii Oxford Wingtip și Brogue

Pantofii Oxford Wingtip reprezintă o alternativă ce poate fi integrată și în ținute smart-casual, și, în funcție de culoarea lor, pot fi purtați în orice moment al zilei, indiferent de anotimp. Pantofii Oxford semi-Brogue sunt decorați cu borderii manuale în zona vârfului, a șiretului sau a ștaifului, iar pantofii full-Brogue – numiți și Wingtip – sunt caracterizați de broderii mult mai ample și mai curbate pe partea din față, pe partea din spate, dar și pe laterale, cusătura care diferențiază vârful pantofului ajungând la jumătatea tălpii.

Pantofii Derby

Pantofii Derby sunt o alternativă mai puțin formală la pantofii Oxford, pe care îi poți purta atât la ținute business, cât și la ținute casual. Pantofii Derby se deosebesc de pantofii Oxford prin sistemul de închidere, cu șireturi ce lasă o mică distanță între partea stângă și partea dreaptă a pantofului. 
Motivul principal pentru care merită să ai o pereche de pantofi Derby în colecție este lejeritatea pe care aceștia o oferă celui care îi poartă.

Pantofii Oxford Plain-Toe

Sunt cel mai elegant tip de pantofi Oxford și au vârful simplu, fără alte detalii, iar profilul lor  neted vine în completarea pantalonilor de costum. Sunt ideali pentru evenimente formale și pot pune foarte bine în valoare o ținută black tie. 

Ghetele Chelsea

Datorită formei lor simple, dar sofisticate, ghetele Chelsea sunt versatile, confortabile și pline de stil. Le poți intregra atât în ținute casual, cu o pereche de jeans, ca o alternativă pentru sneakers, dar sunt adecvate și pentru ținute business și smart-casual, dacă le asortezi cu o pereche de pantaloni din stofă și cu o cămașă. 

Pantofii Monk Strap

Caracterizați prin închiderea cu cataramă, pantofii Monk Strap sunt clasici, dar în același timp moderni. O pereche de Monk Strap de culoare maro va adăuga un plus de stil oricărui outifit, indiferent dacă este casual sau business. Un costum bespoke, croit după măsurătorile tale specifice, gri, navy sau beige se va asorta perfect cu acest tip de pantofi. Dacă dorești să obții un look smart-casual, poartă pantofii Monk Strap cu blugi, cămașă și un blazer.

Pantofii Loafers

Datorită lipsei șireturilor, pantofii Loafers sunt foarte confortabili și pot fi purtați în vacanță, în serile de vară sau în zile cu program relaxat. Îi poți asorta cu jeans, pantaloni chino  și cu un tricou polo sau chiar pantaloni scurți și cămașă. 
Datorită designului ce îi dă voie piciorului să respire loaferii sunt alegerea perfectă pentru bărbaţii cu o vestimentaţie variată şi o afinitate pentru stilul casual sofisticat. 

Sneakers și trainers

Dacă vrei să te miști în voie, îți recomandăm o pereche de sneakers sau trainers, pe care îi poți integra în ținutele casual și smart casual. Având un design simplu şi modelele tip sneaker sau trainer pot fi purtate atât cu pantaloni din stofă, în stil office, cât şi cu pantaloni lejeri din in sau cu relaxaţii jeans. Totodată, pot fi asortaţi cu pantaloni lungi, trei sferturi sau scurţi, ceea ce îi face alegerea perfectă pentru sezonul cald. În funcţie de stilul abordat, în zona bustului putem purta orice piesă din sfera smart casual şi casual: cămaşă, sacou, tricou, cardigan sau chiar o jachetă din piele.

Dacă ai întrebări specifice legate de un model anume de pantof și despre cum îl poți integra în garderoba ta, contactează un consultant.
 

04.08.2021