Un secret prețios al stiliștilor, de aplicat în garderoba masculină

Te trezești, deschizi dulapul și vezi câteva zeci de blazere și sacouri, de trei ori mai multe tricouri și cămăși, plus un număr considerabil de pantaloni care se șifonează din cauza aglomerației. După ce încerci două cămăși fară să fii mulțumit, renunți și te îmbraci pur și simplu cu a treia pe care o nimerești. Părăsești dressing-ul supraaglomerat și concluzionezi – nu ai nimic de îmbrăcat. 

În termeni psihologici, acesta este un paradox al alegerilor, întrucât este mai dificil să facem o alegere cu cât mai multe opțiuni avem. În ceea ce privește alegerile vestimentare consultanții SARTO bespoke au metoda prin care putem scăpa din acest paradox: garderoba capsulă.

CE ESTE GARDEROBA CAPSULĂ?

Garderoba capsulă se concentrează pe un număr limitat de elemente vestimentare inteșanjabile și complementare. Este vorba despre piese clasice, atemporale și versatile, cu ajutorul cărora poți alcătui un număr mare de ținute prin simpla asociere în variate moduri. 

Trecerea la o garderobă minimalistă te va ajuta nu doar să economisești bani, ci și timp, având în vedere că nu va mai trebui să petreci minute în șir în fața șifonierului, încercând să găsești combinația adecvată. În plus, vei avea mereu un aspect impecabil și vei evita momentele în care ai asortat în grabă piese care nu se potrivesc între ele. Este și o abordare sustenabilă a vestimentației, având în vedere că nu vei mai cumpăra haine pe care le vei purta o singură dată. 

CUM ALCĂTUIEȘTI O GARDEROBĂ CAPSULĂ?

Primul pas în crearea unei garderobe capsulă este să scapi te toate lucrurile pe care nu le folosești. Gândește-te de cât timp nu ai mai purtat fiecare lucru din dulap și donează-l dacă nu te-ai atins de el de câteva luni. 

Mai departe, concentrează-te pe piesele versatile, pe care le poți purta în contexte diferite, precum un blazer care își are locul la birou, într-o ținută business, dar poate fi purtat și într-o seară în oraș cu prietenii dacă este asortat diferit. Alege culori neutre, masculine, precum alb, negru, gri, navy, olive, khaki și maro. Acestea vor arăta mereu bine pe tine, și se vor asorta indiferent de modul în care le combini, iar atunci când vrei să dai o notă diferită, le poți accesoriza cu un element colorat. 


PIESE ESENȚIALE ÎNTR-O GARDEROBĂ CAPSULĂ:

•    Costumul blue navy din două piese
•    Un blazer pentru ținute casual rafinate
•    5 cămăși (2 cămăși albe, o cămașă bleu, o cămașă în dungi fine, o cămașă albastră)
•    3 tricouri (un tricou alb, un tricou negru, un tricou polo într-o culoare neutră)
•    Puloverul din cașmir
•    2 perechi de pantaloni (o pereche de pantaloni chino și o pereche de jeans)
•    2 perechi de pantofi (o pereche de pantofi Oxford maro și o pereche de sneakers albi) 

Aceste elemente de bază pot fi asortate între ele în diferite moduri. Poți purta costumul blue navy într-o ținută business, cu cămașă albă, cravată și pantofi Oxford, dar ai și posibilitatea să renunți la cravată și la pantofii Oxford, astfel încât să obții o ținută smart casual, cu sneakers. Mai departe, dacă înlocuiești pantalonii de la costum cu o pereche de chinos și asortezi cămașa bleu, ai alcătuit o nouă ținută. Sacoul poate fi înlocuit, la rândul său de puloverul din cașmir, asortat la o cămașă la pantalonii chino. 

Blazerul va completa ținutele smart casual și poate fi asortat la pantalonii de costum, cu o cămașă, la care poți adăuga opțional puloverul, principalul element de layering din orice garderobă. Desigur, poți purta blazerul și cu un tricou și jeans sau cu o cămașă și chinos.

Pe aceste principii poți asorta și combina între ele toate elementele din garderoba capsulă și, indiferent de alegerea pe care o faci, vei arăta impecabil de fiecare dată. 

SECRETELE BĂRBATULUI CU IMAGINE IMPECABILĂ

Este foarte important să alegi haine care te îmbracă bine, așa că trebuie să fii foarte atent la fit-ul lor. Având în vedere că o garderobă capsulă necesită mult mai puține elemente vestimentare și îți permite să nu faci cumpărături des, poți investi în produse bespoke sau made to measure de cea mai bună calitate. 

După ce ai pus bazele garderobei capsulă cu ajutorul pieselor clasice, poți adăuga nota personală cu ajutorul accesoriilor. Cravate, batiste cu print, șosete colorate, eșarfe – toate te vor ajuta să îți exprimi creativitatea în materie de stil, dar nu uita: simplitatea este cea mai înaltă formă de sofisticare! 

Dacă ai nevoie de ajutor pentru a-ți forma garderoba capsulă, poți apela la unul dintre consilierii SARTO bespoke. Vei putea descoperi care este fit-ul adecvat pentru tipologia corpului tău, ce țesături te avantajează și cum să combini diferite elemente astfel încât să atingi imaginea dorită. 


 

16.03.2022