Interviu cu Alex Dona, Ambasador Hospice

La aproape un an de cand ne-am alaturat proiectului Superdonatori.ro, initiat de HOSPICE Casa Sperantei, am vrut sa aflam mai multe despre ideile care fac astfel de proiecte sa functioneze. I-am adresat cateva intrebari lui Alex Dona, ambasador Hospice, un om cu o permanenta dorinta de a se implica in activitatile comunitatii din care face parte.

1. Ce te-a determinat sa devii parte din echipa si proiectele Hospice?
Mi-ar fi placut sa spun ca m-am gandit eu deodata sa ajut o asemenea cauza. Din pacate nu s-a intamplat asa. M-am apropiat de Hospice vazand in primul rand cum mi-au ajutat familia si cat de important este ajutorul dat de ei din postura de pacient. Si mai ales cata nevoie ai in acele momente sa ai alaturi niste profesionisti carora le pasa de binele tau, ca si pacient.

2. Ce ai invatat despre societatea romaneasca de cand esti ambasador Hospice?
De bine si de rau. Mai mult de bine. Am vazut ca atat oamenii cat si companiile ajuta si se implica odata ce inteleg.

3. Ai un proiect sau moment preferat din istoria ta alaturi de Hospice?
Nu. Nu poti sa ai asa ceva. Toate proiectele Hospice sunt facute de oameni extrem de implicati pentru oameni care au cu adevarat nevoie. Asta ar fi o dilema morala pe care nu as putea sa o gestionez.

4. Cum vezi evolutia proiectelor Hospice in viitor si ce ti-ai dori sa se intample pentru ca activitatea acestui ONG sa ia amploare?
Mi-as dori in primul rand ca din ce in ce mai mulți specialisti sa se implice. A dona nu inseamna doar a da niste bani lunar. E nevoie de specialisti si de implicare pe toate planurile. Nu exista ajutor in bani, timp si expertiza care sa ne incurce. Avem nevoie de toti.

5. Fiind adesea preocupați de propriile probleme cotidiene, omitem situatii mult mai grave cu care se confrunta cei din jurul nostru. Care este primul pas pentru a le constientiza si a ne implica la nivel individual?
Nu cred ca se mai poate vorbi de un prim pas. Cred ca trebuie sa vorbim cat mai mult despre a da inapoi catre societate si sa facem cat mai multi oameni sa se implice. Din pacate suntem la o treime fata de lumea civilizata din punctul de vedere al procentului de oameni implicati în voluntariat intr-un fel sau altul. Aici cred ca trebuie sa muncim mai mult.

In final, fiecare poate contribui in felul sau la sustinerea cauzei Hospice. Pe toti cei care doresc sa “cumpere” o fapta buna, ii invitam sa isi aleaga produsul preferat de pe platforma superdonatori.ro

24.05.2018